Ana içeriğe atla

 “ Bence bu ülkede herkes bilgisayar programlamayı öğrenmeli. Bir bilgisayar dili öğrenmeli. Çünkü bu, insana nasıl düşüneceğini öğretiyor. Ben bilgisayar bilimini bir sosyal bilim olarak görüyorum. Bu herkesin öğrendiği bir şey olmalı.  ”

- Steve Jobs

" "

    Günümüzde gelişen ve değişen teknolojiler nedeniyle yazılım, hayatımızda önemli bir yere sahip olmuştur. Hızla gelişen dünyamızda artık neredeyse her şey bir tuşa bakıyor. Hesap makinesinden tutun da resim düzenleyicilere hatta oyunlara kadar her şey programlanmıştır, hepsi birer yazılımdır. Yazılım denilince aklımıza sadece bilgisayar yazılımlarını getirmemeliyiz. Bilgisayarların yanında cep telefonları, sağlık hizmetinde kullanılan cihazlar, akıllı telefonlar ve daha sayabileceğimiz bir çok cihaz da programlanmıştır. Yani yazılım ve donanım bütünlüğüyle ortaya çıkmış cihazlardır.

 

" "

 

Yazılım, kodlar kullanılarak oluşturulan programlar ile akıllı sistemlerin belli amaçlara yönelik işlem ve görevlerini yerine getirmesini sağlar. Yazılım sayesinde teknolojik cihazlara ne yapmaları gerektiği söylenmektedir. Yazılım aynı zamanda kişinin gerek problem çözme yetisinin gerekse yaratıcılığının artması üzerinde önemli bir rol oynar.  Aslında program yapmak etkili düşünme sanatı ve biraz da matematiktir.

  Programlama, günlük hayattaki genel veya özel problemlerin makinelere tanıtılması, öğretilmesi ve öğretilen çözüm yolları ile sonuca ulaştırılmasını sağlamak amacıyla kullanılan teknik bir terimdir.

  Program, yapılacak bir işlemi ya da hesaplamayı gerçekleştirmek için birbirini izleyen komut ya da yönergelerden oluşan yapıdır. İşlemler matematiksel ya da mantıksak olabilir. Ayrıntılar programlama dillerine göre farklılaşsa bile belirli komutlar her dilde yer alır.

  Programların çoğu, ne kadar basit ya da karmaşık olursa olsun temel olarak girdiler, çıktılar, matematiksel işlemler, koşullar ve tekrarlardan oluşur. Bu nedenle programlama, büyük ve karmaşık bir görevi bu temel komutlarla gerçekleştirebilecek kadar basit biçimde küçük alt görevlere bölme olarak tanımlanabilir.

 

" "

 

Hayatımızdaki birçok sorun yapay öğrenme teknolojisi ile çözüme kavuşmaktadır. Yapay öğrenme teknolojisinin de temelinde yazılım vardır. Günümüzde yapay öğrenmenin kullanıldığı pek çok uygulama alanlı bulunmaktadır. Bu alanlar otonom kontrolü ve hedef tespiti gibi askeri uygulamalardan, bilgisayar oyunları ve robotik hayvanlar gibi eğlence dünyasına kadar geniş bir alanda değerlendirilebilir. Bunun yanında bankacılık, sağlık ve sigorta şirketlerinde müşteri davranışları ve trend tespiti gibi çok fazla miktarlarda bilgi işlenmesi gereken alanlarda da kullanılabilir. Örneğin;

  • SmartEyes isimli yapay öğrenme, çevresi ile sadece gözle iletişim kurabilen kişilerin (ALS hastaları, engelliler, boyundan aşağısı felçli olanlar, konuşamayanlar, vb.) göz bebeği hareketlerine göre istek ve ihtiyaçlarını hızlı ve ekonomik bir yolla bildirmelerini sağlamaktadır.
  • Çin'de, ormancılık alanında veri sorgulama sistemlerinde. Amerika'da tarım ve gıda sektöründe, üretimde farklı parametrelerin otomatik olarak ayarlanmasında, Tıp'ta, hastalık teşhisinde ve ameliyatlarda; ameliyatın planlanmasından, uzamsal konumlandırma vb. işlemlere kadar doktorlara yardım/destek amacıyla öğrenebilen ürünler kullanılmaktadır.
  • Kavşaklardaki araç yoğunluğunu izleyip trafik lamba sürelerini ona göre ayarlayan sistemlerden, tıp alanında doktorlara daha kolay ve güvenli bir şekilde ameliyat yapma olanağı sağlayacak yardımcı sistemlere, patent alınabilecek pek çok uygulama geliştirmek mümkündür.

  Kısaca yapay öğrenme, çeşitli kodlarla bir veya birden fazla bilgisayar üzerinden oluşturulmuş bir ürüne çeşitli uygulamaları gerçekleştirme olanağı sunan sayısal bir akıl(us) sistemidir.

 

" "

 

Tam olarak farkında olmasak da günlük hayatta kullandığımız teknolojik sistemler yazılımın bir eseridir. Bu yüzden geleceği tasarlayacak mühendisler olarak yazılımın ve programlamanın önemini kavrayıp ‘’Çözüm için yazılım’’ ilkesini benimsemeliyiz.